Mönkijä, Yleislavakärry ja Tukkikärry ovat pienmetsätilallisen luottotyökaverit

Minkälaisilla varusteilla metsätilallisen työt sujuvat kaikista näppärimmin? Pappisten kylästä löytyvän sukutilan metsänhoidosta vastaava Sami kertoo oman kokemuksensa siitä, minkälaisella kokoonpanolla metsätyöt saadaan tehokkaimmin maaliin.

Joutsasta, Pappisten kylästä, löytyy ihastuttava noin 15 hehtaarin metsätila, jonka metsänhoidosta vastaa Sami Mäkinen. Kyseessä on Samin naisystävän 1930-luvulla rakennettu sukutila, jossa puuhailtavaa riittää ympäri vuoden.

Erityisesti keväällä ja syksyllä, jotka ovat Samilla metsän raivauksen sesonkiaikaa, hommia riittää. Tämän lisäksi tuulenkaatojen noutaminen, polttopuiden, tavaroiden ja maa-aineksen kuljettaminen kuuluvat perustöihin maalaismiljöössä. 

Vetojuhdaksi riittää nelivetomönkijä

Varusteet on oltava kunnossa, jos haluaa saada tehokkaasti valmista aikaiseksi. Samilta löytyykin tilalta nelivetomönkijä, joka toimii niin kulkuvälineenä kuin vetojuhtana metsätöissä. Usein pohditaan, että tulisiko ammattimaisempaan käyttöön harkita traktoria. Samin kokemuksen mukaan mönkijällä pärjää pitkälle, kunhan muistaa kiinnittää huomiota tiettyihin ominaisuuksiin mönkijän valinnassa.

“Tämän kokoiselle tilalle olen kokenut erinomaiseksi valinnaksi jäykkä taka-akselisen nelivetomönkijän. Se on ketterä eikä jätä ikäviä jälkiä pihamaalle, mutta ei kuitenkaan niiaa raskaamman kuorman kanssa. Meiltä löytyy yli 500 kuution moottorilla varustettu Honda, jonka tehot ovat riittäneet loistavasti tarpeisiimme. Ohjaustehostimesta on ollut myös iloa maastossa ajamiseen. Näiden asioiden lisäksi mönkijän valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota kestävyyteen ja laatuun”, kertoo Sami.

Yleislavakärryn ja Tukkikärryn avulla hommat sujuvat jouhevasti

Mönkijän kaveriksi Sami on hankkinut Ultratecin Yleislavakärryn sekä Tukkikärryn. Lisävarusteista häneltä löytyy Moottorisahateline, jonka avulla moottorisahan kuljettaminen onnistuu näppärästi sekä Tiehöylä, jonka saa näppärästi kiinni Yleislavakärryyn teiden kunnossapitoa varten.

“Tukkikärryä käytän eniten sesonkiaikaan, keväällä ja syksyllä. Tukkikärry on paras työkaveri energiapuun tuomiseen metsästä pois. Myös järeämmän puutavaran kuljettaminen onnistuu sen avulla helposti”, kertoo Sami.

“Yleislavakärry puolestaan toimii nimensä mukaisesti jokapaikan höylänä. Käytän sitä niin polttopuiden, roskien, maa-aineksen kuin joskus huonekalujenkin kuljettamiseen. Yleislavakärry toimii hyvin myös metsänhoitotöihin lähdettäessä, sillä se kulkee hyvin maastossa ja sinne mahtuu mukaan sahat, polttoaineet ja eväät. Yleislavakärry on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden”, täydentää Sami.

Helppokäyttöisyys vaikuttaa ostopäätökseen

Ultratecin kärryt ovat olleet Samilla käytössä nyt noin kolmen vuoden ajan. Aisojen rasvauksella on selvitty tähän asti, eli erityisempiä huoltotoimenpiteitä ei ole tarvittu. On mukava kuulla, että Ultratecin kärryt ovat palvelleet Samia uskollisesti. Kuulemmamme mukaan myös Juontokärryn hankintaa on mietitty. Siinä vasta näppärä ratkaisu pidempien puunrunkojen noukkimiseen! 

“Minulla ostopäätökseen vaikuttaa eniten helppokäyttöisyys ja toimivuus. Mielelläni suosin suomalaista, mutta käytännöllisyys ja kestävyys menee kuitenkin edelle. Plussaa on tietenkin, jos tuotteet ovat myös hyvännäköisiä. Mukava, että Ultratecin tuotteissa on ollut mahdollista saada nämä kaikki ominaisuudet”, tiivistää Sami.